Antibioottihoito

Antibiootti estää bakteerien lisääntymisen. Se ei siis poista kipua, eikä näin korvaa kipulääkettä kovatulehduksen hoidossa.

Antibioottihoito voi nopeuttaa oireiden paranemista ja välikorvaeritteen häviämistä. Toisaalta tiedetään, että korvatulehdus voi parantua myös ilman antibioottilääkitystä. Toistaiseksi ei kuitenkaan pystytä luotettavasti tunnistamaan niitä tilanteita, joissa antibiootista on hyötyä niistä, joissa korvatulehdus paranisi myös ilman antibioottihoitoa.

Antibioottien syöminen vaikuttaa ihmisen normaalimikrobistoon ja estää taudinaiheuttajien lisäksi monien hyödyllisten bakteerien kasvua.

Bakteerien vastustuskyky (eli resistenssi) antibiooteille on lisääntynyt koko ajan. Sen vuoksi on syytä huolellisesti harkita antibioottihoidon tarpeellisuutta. Monissa maissa, mm. Ruotsissa, Yhdysvalloissa ja Hollannissa, suositellaan suurimmalle osalle lapsista välikorvatulehduksen hoitoa seurannalla ilman antibioottia. Tämä on mahdollista myös suomalaisen hoitosuosituksen perusteella. Mikäli antibioottihoitoa ei aloiteta, on lapsen vointia seurattava tarkasti. Jos vointi ei lähde paranemaan 2-3 päivän kuluessa, tulee lapsi tutkia uudelleen lääkärin vastaanotolla.