KORVATULEHDUS

Äkillinen välikorvatulehdus on lasten yleisimpiä sairauksia, erityisesti ½ – 2 -vuotiailla lapsilla. Se on virusten aiheuttaman flunssan tavallinen seuraus. Korvatulehduksia todetaan eniten 3-4 päivän kuluttua flunssan oireiden alkamisesta.

Korvakipu on korvatulehduksen yleinen oire vanhemmilla lapsilla. Lisäksi taudinkuvaan kuuluu äkilliseen infektioon viittaavia oireita. Pienen alle puheikäisen lapsen oireet ovat hyvin vaihtelevia, kuten korvien harominen, kuume, ärtyisyys, nuhaisuus, itkuisuus ja rauhaton nukkuminen. Lähes aina välikorvatulehduksen aikana lapsella on viruksen aiheuttama flunssa. Tämän vuoksi on vaikeata arvioida, johtuvatko lapsen oireet korvatulehduksesta vai pelkästään flunssasta.

Määritelmän mukaan välikorva on akuutisti tulehtunut, kun tärykalvon ulkonäkö poikkeaa normaalista ja välikorvassa on eritettä. Diagnoosi perustuu tärykalvon ulkonäön ja liikkuvuuden arvioon. Oireiden perusteella diagnoosia ei voi tehdä.

Korvassa voi myös tuntua kipua, vaikka korva on terve, koska flunssan aiheuttama tukkoisuus haittaa välikorvan normaalia ilmastoitumista. Joskus korvakipu johtuu korvakäytävän tulehduksesta, jota hoidetaan eri tavalla kuin välikorvatulehdusta.

Pienen lapsen korvien harominen on yleistä, eikä siitä kannata huolestua, mikäli lapsi ei muuten vaikuta sairaalta.